Twittertalen, wat kan je ermee?

Ik vind dit soort analyse van onderzoekers van University College London altijd erg gaaf. Op Twittermania.nl besteden ze er regelmatig aandacht aan. Vorig jaar maakten ze al een mooie Twitterkaart van Londen.

Daarop is te zien in welke talen er allemaal in de stad wordt getwitterd. Het kunstje hebben ze nog ‘s herhaald voor New York. De wetenschappers verzamelden 8,5 miljoen tweets die tussen januari 2010 en februari 2013 in New York werden verstuurd. Natuurlijk zijn de Engelse tweets verreweg in de meerderheid, maar in de stad blijkt ook veel in Spaans, Portugees, Japans en Russisch te worden getwitterd.

talen-in-new-york-op-twitter-580x317

Wat kan je ermee?

Het verzamelen van deze gegevens, het presenteren van de uitkomsten, gekoppeld aan periodiek onderhoud is mijn inziens een prachtige business case om ondernemers te voorzien van prima winkellocatiegegevens. Wie leeft waar? Scholen kunnen rekening houden met de mix van talen in het aanbieden van (gericht) onderwijs. En ongetwijfeld zijn er nog een aantal voor de hand liggende kansen te benoemen.

Is dat spannend?

Nu nog niet. Twitter taal, Facebook taal, hoe mooi ook gevisualiseerd, verzameld is nog redelijk eendimensionaal, of plat gezegd, het zegt alleen iets over de taal.

Wellicht op het eerste oog dus niet zo heel spannend, maar kijk eens goed naar de details. Per straat is zichtbaar wie (spreekt) twittert welke taal. Deze informatie kan worden vergeleken met iets dat op publieke data lijkt, bijvoorbeeld wat wij hier noemen de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie). Hiermee ontstaat er een correlatie, een soort van eerste validatie. Taal versus demografische gegevens.

Wat zou je kunnen doen met 8.5 miljoen tweets, verdeeld naar taal, naar straat, naar een top 25 van meest besproken onderwerpen? Over producten, diensten, zorg, misdaad..

Ik weet het nog niet, maar ik heb het idee dat het analyseren van 8.5 miljoen tweets straks een peulenschil wordt. Door verrijking van tweets aan publieke data zie ik kansen, Kansen op gebied van heel gerichte marketing, beter afgestemde zorg, meer grip op misdaad, betere publieke zorg.

Zien jullie ook bedreigingen?

Over pieterdekok

Trotse pa, Ondernemer, Registeraccountant, Founder partner bij Coney, data liefhebber, spreker, blogger, voormalig Tuacc.com aanjager, mee-denker, klankbord.
Dit bericht werd geplaatst in Big Data, Data visualisatie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie